Karkówka pieczona w ketchupie z pieczarkami i papryką

Składniki na 6 osób:

• 6 plastrów pokrojonej w 1-2 cm plastry karkówki

• mieszanka przypraw do mięsa: sól, pieprz, papryka mielona, czosnek granulowany, rozmaryn, tymianek, majeranek, ew. suszona natka pietruszki

• 30 dag pieczarek

• 1 duża papryka czerwona

• 1 duża cebula

• 3 duże ogórki konserwowe

• 1,5 szklanki soku z ogórków konserwowych

• 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

Plastry karkówki natrzeć przyprawami i najlepiej zostawić na noc w lodówce.

Następnego dnia karkówkę lekko rozbić i podsmażyć na oleju z dwóch stron. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki pokroić w plasterki, przesmażyć razem. Paprykę pokroić w paski, ogórki w kostkę.

Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć plastry karkówki. Przykryć pieczarkami z cebulą, posypać papryką i pokrojonymi w kostkę ogórkami. Sok z ogórków wymieszać z koncentratem pomidorowym, całość zalać sokiem.

Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec ok. 1godz. i 30 min. w 180 stopniach.

Najlepiej smakuje z kluskami śląskimi.

 Smacznego


Data publikacji: 2023-11-27, 10:30


Galeria zdjęć