Wierzchowicka Psiocha

Składniki:

1 kg ziemniaków

100 g mąki (może być pszenna, ziemniaczana lub żytnia - korzystamy z tej, która aktualnie jest pod ręką)

1 łyżka soli

kawałek słoniny

cebula

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy osoloną wodą i gotujemy do miękkości.

Z ugotowanych ziemniaków odlewamy ok. pół kubeczka wody, resztę ziemniaków odcedzamy.

Do garnka z ziemniakami wlewamy odmierzoną wcześniej wodę z gotowania ziemniaków, posypujemy mąką, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 5 minut, aby mąka się zaparzyła.

Następnie, za pomocą tłuczka do ziemniaków, przez dłuższy czas ubijamy ziemniaki z mąką na gładką masę. Wymaga to trochę czasu i wysiłku, pomoc drugiej osoby jest bardzo wskazana.

Podajemy zaraz po przygotowaniu ze skwarkami i podsmażoną cebulką.


Data publikacji: 2023-11-27, 12:07