Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich „Bystrzejowice”
Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich „Bystrzejowice” to grupa pełnych energii mieszkańców, którzy łączą tradycję z działaniami na rzecz swojej społeczności. Spotykają się, organizują wydarzenia i dzielą się tym, co najlepsze – od uśmiechu po przepyszne wypieki.
Znajdziesz ich również na Facebooku: Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich Bystrzejowice
Jednym z ich popisowych dań są rogaliki krucho-drożdżowe - złociste, pachnące i zawsze znikające w mgnieniu oka.
Rogaliki krucho-drożdżowe
Składniki
3 szklanki mąki pszennej
200 g masła
4 żółtka
50 g drożdży
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 opakowania cukru waniliowego
Nadzienie: dżem, powidła, krem orzechowo-czekoladowy
Przygotowanie
Drożdże wymieszać ze śmietaną, aż będą płynne.
W misce połączyć mąkę, cukier waniliowy, żółtka, masło i drożdże ze śmietaną. Wyrobić ciasto.
Odstawić na 15 minut.
Rozwałkować na okrąg, pokroić w trójkąty, nałożyć nadzienie i zwinąć w rogaliki.
Ułożyć na blasze z papierem do pieczenia.
Piec w 180°C przez około 20 minut, aż będą złociste.
„Nasze rogaliki to gwarancja dobrego nastroju - kto spróbuje jednego, od razu sięga po następny!” - śmieją się członkowie KGW Bystrzejowice.