Bystrzejowice drugie

Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich „Bystrzejowice”


Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich „Bystrzejowice” to grupa pełnych energii mieszkańców, którzy łączą tradycję z działaniami na rzecz swojej społeczności. Spotykają się, organizują wydarzenia i dzielą się tym, co najlepsze – od uśmiechu po przepyszne wypieki.

Znajdziesz ich również na Facebooku: Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich Bystrzejowice

Jednym z ich popisowych dań są rogaliki krucho-drożdżowe - złociste, pachnące i zawsze znikające w mgnieniu oka.


Rogaliki krucho-drożdżowe

Składniki

3 szklanki mąki pszennej

200 g masła

4 żółtka

50 g drożdży

4 łyżki kwaśnej śmietany

2 opakowania cukru waniliowego

Nadzienie: dżem, powidła, krem orzechowo-czekoladowy

Przygotowanie

Drożdże wymieszać ze śmietaną, aż będą płynne.

W misce połączyć mąkę, cukier waniliowy, żółtka, masło i drożdże ze śmietaną. Wyrobić ciasto.

Odstawić na 15 minut.

Rozwałkować na okrąg, pokroić w trójkąty, nałożyć nadzienie i zwinąć w rogaliki.

Ułożyć na blasze z papierem do pieczenia.

Piec w 180°C przez około 20 minut, aż będą złociste.


„Nasze rogaliki to gwarancja dobrego nastroju - kto spróbuje jednego, od razu sięga po następny!” - śmieją się członkowie KGW Bystrzejowice.


Data publikacji: 2025-08-20, 8:59