Rogaliki krucho-drożdżowe
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
200 g masła
4 żółtka
5 dkg drożdży
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 opakowania cukru waniliowego
Nadzienie: dżem, powidła, krem orzechowo-czekoladowy
Przygotowanie:
1. Drożdże wymieszać ze śmietaną do momentu aż się rozpuszczą i będą płynne.
2. W osobnej misce przesiać mąkę, dodać cukry waniliowe, żółtka, masło i drożdże ze śmietaną. Całość wymieszać i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto się klei podsypać niewielka ilością mąki. Ciasto odłożyć na 15 minut.
3. Ciasto rozwałkować na kształt okręgu. Pokroić na trójkąty. Na podstawę trójkąta położyć nadzienie i zawinąć rogalik do wierzchołka. Przygotowane rogaliki odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Piekarnik nagrzać do 180 0C. Piec na złoty kolor, około 20 min.