Zupa grzybowa z suszonych prawdziwków
Składniki:
garść suszonych prawdziwków
1 porcja włoszczyzny z kapustą
1 duża cebula
1 łyżka oliwy lub oleju
sól, pieprz
garść posiekanej natki pietruszki
1-2 listki laurowe
3-4 ziarna pieprzu
2-3 ziarna ziela angielskiego
Przygotowanie:
Włoszczyznę czyścimy i drobno szatkujemy lub ścieramy na tarce z dużymi dziurkami. Cebule kroimy w kostkę i szklimy na tłuszczu, dodajemy rozdrobnioną włoszczyznę i dusimy na niewielkim ogniu, do momentu aż jarzyny zmiękną i staną się szkliste. Zalewamy czterema szklankami wody z dodatkiem przypraw i gotujemy na małym ogniu 30-40 minut. Przecedzamy wywar. Grzyby dokładnie myjemy, zalewamy dwoma szklankami wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy jeszcze 10 minut doprawiając do smaku sola i pieprzem. Podajemy z dodatkiem śmietanki i posypujemy świeżą natką pietruszki.