Karkówka pieczona w ketchupie z pieczarkami i papryką
Składniki na 6 osób:
• 6 plastrów pokrojonej w 1-2 cm plastry karkówki
• mieszanka przypraw do mięsa: sól, pieprz, papryka mielona, czosnek granulowany, rozmaryn, tymianek, majeranek, ew. suszona natka pietruszki
• 30 dag pieczarek
• 1 duża papryka czerwona
• 1 duża cebula
• 3 duże ogórki konserwowe
• 1,5 szklanki soku z ogórków konserwowych
• 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Plastry karkówki natrzeć przyprawami i najlepiej zostawić na noc w lodówce.
Następnego dnia karkówkę lekko rozbić i podsmażyć na oleju z dwóch stron. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki pokroić w plasterki, przesmażyć razem. Paprykę pokroić w paski, ogórki w kostkę.
Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć plastry karkówki. Przykryć pieczarkami z cebulą, posypać papryką i pokrojonymi w kostkę ogórkami. Sok z ogórków wymieszać z koncentratem pomidorowym, całość zalać sokiem.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec ok. 1godz. i 30 min. w 180 stopniach.
Najlepiej smakuje z kluskami śląskimi.
Smacznego