Rogaliki krucho-drożdżowe

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

200 g masła

4 żółtka

5 dkg drożdży

4 łyżki kwaśnej śmietany

2 opakowania cukru waniliowego

Nadzienie: dżem, powidła, krem orzechowo-czekoladowy

Przygotowanie:

1. Drożdże wymieszać ze śmietaną do momentu aż się rozpuszczą i będą płynne.

2. W osobnej misce przesiać mąkę, dodać cukry waniliowe, żółtka, masło i drożdże ze śmietaną. Całość wymieszać i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto się klei podsypać niewielka ilością mąki. Ciasto odłożyć na 15 minut.

3. Ciasto rozwałkować na kształt okręgu. Pokroić na trójkąty. Na podstawę trójkąta położyć nadzienie i zawinąć rogalik do wierzchołka. Przygotowane rogaliki odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

4. Piekarnik nagrzać do 180 0C. Piec na złoty kolor, około 20 min.


Data publikacji: 2023-11-27, 10:33


Galeria zdjęć